Vinca.ro

Costul de transport se stabileste dupa lansarea comenzii impreuna cu echipa de consilieri de vanzari.
Program: L-V: 08:00-17:00; S: 08:00-14:00 |

Piatra naturală are atât de multe utilizări, încât există puține domenii în care aceasta să nu fie prezentă sub o formă sau alta, fiind utilizată încă din vremuri îndepărtate de strămoșii noștri.

Astăzi vom discuta despre cum se folosește piatra naturală în arta culinară.

Ce sunt plăcile de gătit și cum se folosesc în bucătărie?

Aceste blaturi din piatră naturală sunt realizate din granit, iar în arta culinară se folosesc pe post de plită în mare parte. Doar că, spre deosebire de acestea, ele scot mult mai puțin fum, iar căldura rămâne constantă și uniformă mai mult timp decât în cazul metalului. Deci carnea se va gati mult mai bine, nu va ieși uscată, își va păstra aroma și frăgezimea așa cum îți place. 

De asemeni, se mai folosesc ca tocator pentru legume și carne. Tocatorul din granit este net superior fundului din lemn sau tocatorului din plastic.

Avantajele tocatorului din granit sau fundului de tocat legume și carne din granit sunt multiple:

  • rezistență la zgârieturi
  • durabilitate
  • antimicrobian în mod natural
  • ușor de igienizat

Plăcile de gătit se mai folosesc ca o modalitate elegantă servire a mâncărurilor fierbinți sau reci sub forma unui platou.

Care sunt beneficiile plăcilor de gătit?

În primul rând, calitatea blaturilor de piatră vorbește de la sine. Acestea dispun de:

  • aspect plăcut, 
  • rezistență termică, 
  • întreținere ușoară, 
  • este ignifuga, 
  • antimicrobiana, 
  • transfer termic uniform, 
  • costuri accesibile 
  • și să nu uităm că piatra păstrează aromele preparatelor astfel încât papilele noastre gustative să fie cele mai fericite. 

În aceste condiții, putem împărți destinațiile pietrelor naturale în două categorii principale: prepararea mâncării: placă granit pentru cuptor, blat copt granit, piatră de copt și ornarea mesei: platou servire granit.

Ce se poate găti pe piatra naturală?

În mare parte, de toate.

De puțin timp în România, blaturile de granit se folosesc pentru a prepara pâinea, friptura, fructele de mare, peștele sau leguminoasele, toate având avantajul de a-și păstra proprietățile nutritive și gustul desăvârșit.

Dar să nu uităm că iubitorii de pâine, pizza, focaccia au acum la îndemână blatul de copt din granit care face ca alimentele să capete un aspect și un gust cu totul aparte. Piatra de copt se preîncalzeste în cuptor 45-60 minute înainte de a coace pâinea. Fiind foarte fierbinte, în momentul în care aluatul este așezat pe piatra naturală, aceasta transferă căldura prin conducție - căldura se propagă rapid și eficient în toată masa aluatului, ceea ce face ca interiorul să crească, apa să se evapore, înainte de a se forma crusta exterioară care limitează expansiunea. Pâinea nu reține umiditatea la partea inferioară, pentru că aceasta este absorbită de piatră, ceea ce face ca baza pâinii să fie crocantă, lejeră, fără a fi arsă.

Pentru pizza sau focaccia , o piatră de copt este esențială și garantează un rezultat excelent, mult peste așteptări.

În plus, aceste platouri de servire din granit, puțin mai mari, pot fi aduse pe masă și fiecare dintre invitați își poate pregăti friptura după cum dorește. Modul acesta de a servi masa se întâlnește nu doar în restaurante, majoritatea de lux ci și în cadrul reuniunilor de familie sau în cadrul cinelor romantice.

Cum se utilizează plăcile din piatră naturală pentru gătit?

Înainte de prima utilizare, igienizați-o urmărind acești pași: 

1) se spală placa doar cu apă și se lasă la uscat timp de 24h; 

2) se adaugă placa în cuptorul nepornit și se lasă timp de 25 de min la 200*C; 

3) se scoate placa cu ajutorul unor mănuși pentru cuptor groase și se unge cu puțin ulei de măsline pe partea care urmează a se folosi la gătit; 

4) se reintroduce placa în cuptor pentru 50 de minute la 200*C.  

Important! Acești pași se realizează o singură dată, pentru a igieniza piatra de copt. După această operațiune, o poți folosi ori de câte ori dorești sa gătești ceva la cuptor (friptură, pește și fructe de mare, pizza, pâine, legume etc) fără a mai urma acești pași.  

Inainte de a găti ceva la cuptor folosind placa de gătit ca piatră de copt, plasează piatra în cuptor și pornește aragazul la 240*C sau pune placa pe grilajul de deasupra cărbunilor încinși dacă o folosești la grătar. După o oră poți prepara friptura, peștele, pizza sau legumele. Se spală după fiecare utilizare și se lasă 24h la uscat înainte de a fi băgata iar la cuptor.

Cum se întreține placa de gătit?

Nu aplica niciun fel de tratament impermeabilizant sau lac pe piatra de gătit deoarece substanțele chimice vor pătrunde în mâncare în timpul coacerii. Piatra pentru gătit /copt se spală doar cu apă și eventual cu un burete înmuiat în apă, după ce s-a răcit. Poți lăsa piatra de gătit la înmuiat în apă călduță după ce s-a răcit pentru a elimina mai ușor impuritățile, dar nu mult timp. Recomandat este sub 20 de minute. Este important să o lași la uscat 24h după ce ai spalat-o, înainte de a o folosi din nou la gatit.

 

Dacă ești interesat de o asemenea placă pentru gătit, inspiră-te din portofoliul nostru diversificat de aici.

Te interesează și alte produse din piatră naturală la cele mai bune prețuri? La VINCA găsești: tocător granit, tavă servire marmură, blaturi granit, blaturi marmură, blaturi travertin, piatră decorativă, cadouri piatră naturală, detergenți, mobilier și multe altele.

Dacă ai nevoie de ajutor, noi suntem aici pentru tine. Oferim și montaj și transport, dar mai multe detalii vei găsi aici.

 

Comandă online sau ne ne poți găsi la: 

Depozit Vinca Marmura Granit Piatra Naturala Bacau: com. Nicolae Balcescu, E85, nr. 1248

Telefon contact: 0724 043 563

Depozit Vinca Marmura Granit Piatra Naturala Neamt: Roznov, str. Paltinului, nr. 883            

Telefon contact: 0769 608 459

Blaturi Bucatarie Mood by Vinca Marmura Granit Bucuresti: Otopeni, Calea Bucurestilor, nr. 242

Telefon contact: 0769 608 459

Sau prin parteneri - vezi lista parteneri aici.

Vrei să ne urmărești activitatea? Ne găsești pe Facebook, Instagram, Pinterest dar și pe Telegram unde postăm săptămânal oferte limitate.