Blatul de Bucatarie - Raspunsuri la intrebari frecvente
In bucatarie nu doar gatim si mancam. Depanam povesti la cafea si la cina, facem planuri de viitor, consolidam legaturi. Pentru fiecare dintre noi bucataria ideala arata diferit: unii isi doresc un spatiu primitor, "calduros", altii viseaza la o bucatarie "instagramabila", fie ea luxoasa sau super-creativa si accesibla ca pret.
Iar printre deciziile importante cand vine vorba de amenajarea interioara a bucatariei se numara cele legate de mobila de bucatarie si blaturile de lucru.
In cele ce urmeaza, raspundem la unele dintre cele mai frecvente intrebari legate de blatul de bucatarie:
- Tipuri de Blaturi de Bucatarie.
- Care este cel mai rezistent material pentru blatul de bucatarie?
- Blatul de bucatarie Laminat vs Blatul din Granit. Care este diferenta?
- Este granitul mai rezistent decat cuartul?
- Este potrivita marmura pentru blaturile de bucatarie?
- Sa optez pentru un blat de travertin in bucatarie?
- Cum sa asortezi blatul de bucatarie cu mobila si pardoseala.
- Care este cea mai populara culoare pentru blaturile de bucatarie?
- Cat ma costa blatul de bucatarie?
- Cum se masoara blatul de bucatarie?
- Cum se monteaza blatul de bucatarie?
- Renoveaza mobila de bucatarie, fara a scoate vechiul blat
Tipuri de Blaturi de Bucatarie
In functie de materialul utilizat, putem vorbi de 3 tipuri de blaturi de bucatarie:
- blaturi din laminate (pe placi suport din PaL brut, MDF, HDF multiplex sau placaj);
- blaturi din piatra naturala (granit, marmura, travertin…);
- blaturi din lemn masiv (fag, stejar…).
In functie de decupaje, putem vorbi de blaturi de bucatarie:
- cu profil tesit
- cu profil baston si semibaston
- cu profil bizot
- cu cantuire cu buza
Profilul tesit are marginile ascutite, in timp ce profilul semi-baston si baston ar fi mai potrivite daca aveti copii mici, pentru a evita micile accidente.
Care este cel mai rezistent material pentru blatul de bucatarie?
Incontestabil, granitul este alegerea nr. 1 pentru blaturile de bucatarie. Fie ca vorbim de blatul de lucru pentru mobila sau de blatul pentru insula de bucatarie.
Cele mai bune blaturi de bucatarie sunt cele din granit. Granitul este un material foarte rezistent la temperaturi extreme, la umiditate, la contactul cu obiecte ascutite, cu substante acide.
Frecvent, in alegerea unui blat pentru mobila de bucatarie se tine cont de doi factori: durabilitate si estetica. De obicei, blaturile din comert fac rabat la unul dintre acestia. Granitul, in schimb, este un material care le imbina cu succes. Blaturile din granit au un aspect elegant, modern si se regasesc intr-o varietate de culori create de natura. Ca sa nu mai vorbim de faptul ca rezista si 100+ ani.
Fa o investitie inteligenta care ofera stabilitate familiei tale pe termen lung pentru ca, peste zeci de ani, veti depana amintiri in aceiasi bucatarie, atingand acelasi blat...din granit.
Blatul de bucatarie Laminat vs Blatul din Granit. Care este diferenta?
Blaturile din laminat - o solutie ieftina, cu intretinere redusa, fata de blaturile din piatra naturala, si sunt disponibile in multe stiluri care imita suprafete scumpe, cum ar fi granitul sau marmura.
Blaturile din laminat nu sunt insa rezistente la caldura si se pot zgaria usor. Blaturile de bucatarie laminate sunt realizate dintr-o placa de inalta densitate fibrolemnoasa (HDF), pe care se aplica o hartie decorativa. astfel, nu se compara cu rezistenta si durabilitatea granitului, care este o roca magmatica masiva, formata la adancimi mari in scoarta terestra.
Laminatele sunt materiale neporoase, astfel incat, se vor pata mai greu. Marginile se pot delamina daca sunt expuse des la apa, umiditate, ceea ce poate provoca decojirea blatului. In medie, laminatele au o durata de viata de aproximativ 10 ani.
Granitul poate fi insa tratat cu solutie impermeabilizanta, pentru a evita patarea. Tratamentul impermeabilizant trebuie aplicat la 1-2 ani, in functie de gradul de utilizare al acestuia. In schimb, blatul de bucatarie de granit te poate tine si 100 de ani.
Este granitul mai rezistent decat cuartul?
Granitul se formeaza in conditii de caldura intensa si are o duritate ridicata la temperaturi foarte ridicate.
Cuartul, pe de alta parte, nu este la fel de rezistent la caldura. Rasinile folosite pentru a-i oferi flexibilitate si forma se deformeaza si se topesc la temperaturi ridicate. Aceeasi rasina care face cuartul susceptibil la daunele cauzate de caldura face, de asemenea, mai probabila zgarierea.
Prin urmare, blaturile de bucatarie din granit sunt alegerea ideala cand vine vorba de rezistenta si durabilitate.
Este potrivita marmura pentru blaturile de bucatarie?
Blaturile de marmura arata uimitor, dar oare merita investitia? Daca nu te deranjeaza efortul suplimentar cu intretinerea, atunci marmura este optiunea cea mai eleganta si cea mai frumoasa.
Marmura rezista la temperaturi ridicate, dar trebuie totusi sa fii atent. Marmura trebuie sa fie tratata la fiecare 1-2 ani cu impermeabilizant.
Granitul este mai dur decat marmura, deci este mai rezistent la ciobiri si zgarieturi. ambele materiale sunt rezistente la pete, mai ales daca au fost impermeabilizate corespunzator la fiecare 1-2 ani.
Marmura este mai poroasa decat granitul, deci fara etansare, lichidele pot patrunde in poti si pot lasa urme. Marmura este mai vulnerabila la lichide acide (otet, suc de lamaie), asa ca ai mare grija sa le cureti imediat dupa contact.
Daca blatul de marmura are, mai degraba, functie decorativa sau daca te angajezi sa ai grija de el, atunci nu ezita. Daca nu, alege-l pentru baie, nu pentru bucatarie.
Sa optez pentru un blat de travertin in bucatarie?
Datorita culorilor calde, create de natura, travertinul a devenit extrem de popular in ultimii ani. Travertinul este o piatra naturala folosita inca de pe vremea romanilor. Cladiri precum Colosseumul, Teatrul lui Marcellus etc. sunt exemple ale durabilitatii si rezistentei acestei pietre.
Travertinul este o piatra naturala economica si ecologica. Fiind o piatra naturala poroasa, travertinul necesita o atentie suplimentara si o intretinere periodica. Pentru curatare se recomanda folosirea produselor cu substante alcaline. Blaturile din travertin necesita lustruire si impermeabilizare periodica pentru a-si pastra frumusetea.
In general, este ales ca blat de lucru pentru bucatariile in stil traditional sau provensal.
Cum sa asortezi blatul de bucatarie cu mobila si pardoseala
Indiferent ca alegi pal laminat, granit, marmura sau quartz, este important sa stii ca nu este obligatoriu ca blatul sa aiba aceeasi culoare ca pardoseala sau mobila. Cand vine vorba de culori sau finisaje, este important sa existe un echilibru intre toate elementele bucatariei. Pardoseala, blatul de bucatarie si mobilierul ar trebui sa functioneze impreuna pentru a crea un aspect general atractiv.
Atunci cand decizi culorile bucatariei tale, cel mai bine este sa alegi doua culori primare complementare. Lucrand cu doua, chiar trei nuante, vei avea mai multe optiuni de design. Potrivirea culorilor va mentine coeziunea stilului ales.
Chiar daca alegi o schema monocromatica, vei dori cel putin mai multe nuante din culoarea aleasa. De exemplu, daca alegi sa folosesti diferite nuante de bej ca baza a designului tau, vei dori cel putin doua nuante de bej si probabil vei dori un maro /rosu sau alb pentru a adauga contrast.
Daca te intrebi care sunt culorile benefice pentru bucatarie, in sensul de a influenta pozitiv starea ta de sanatate si confortul psihologic, afla ca:
- nuantele calde cresc apetitul, iar cele reci reduc pofta de mancare.
- verdele si albstrul calmeaza, echilibreaza, transmit un sentiment de securitate.
- daca bucataria este mereu intunecata, din cauza insuficientei iluminari naturale, alege sa o decorezi in nuante calde - galben mustare, piersica, cafe au lait, rosu, teracota, pentru mai multa “viata” si caldura.
Care este cea mai populara culoare pentru blaturile de bucatarie?
Cand vine vorba de blaturile de bucatarie, cea mai populara culoare ramane albul. Aspectul stralucitor si pur se potriveste perfect in orice design. adauga un sentiment de curatenie si prospetime spatiului, cu o tenta de rafinament subtil.
De asemenea, negrul este o optiune frecvent aleasa pentru blatul de lucru din bucatarie. Blaturile din granit negru sunt la moda, deoarece au o stralucire eleganta de neegalat si sunt perfecte in design-urile moderne.
Nuantele calde - bej, ciocolatiu, mahon - raman si ele printre culorile preferate pentru blaturile de bucatarie.
Nuantele de albastru si verde marin sunt in tendinte in 2020. Placile de piatra naturala se gasesc intr-o varietate de culori plasmuite de natura, astfel ca, pentru o bucatarie la moda, va recomandam blaturile din granit Albastru Perla, Colonial, Verde Marina sau blaturile din marmura Verde Jungla.
Cat ma costa blatul de bucatarie?
Exista mai multi factori care pot influenta costul final al proiectului tau.
- Primul este materialul. Materialele pot varia de la 20 de lei pana la 200 de lei pe metru patrat, in functie de disponibilitate, raritate si culoare. Evident ca granitul, marmura sau quartzul sunt materiale mai costisitoare in comparatie cu laminatele, dar sunt infinit mai elegante, mai rezistente si mai frumoase.
- Forma si dimensiunea blatului pot avea, de asemenea, un impact asupra costului. De exemplu, o insula de bucatarie va necesita o bucata mai mare de material.
- Grosimea poate juca, de asemenea, un rol important in costul final al instalarii. Grosimea standard a unui blat este de aproximativ 2 - 3cm. Blaturile mai subtiri sunt semnificativ mai ieftine decat cele mai groase de aceeasi dimensiune si din acelasi material.
- Alt factor de cost - decupajele pentru chiuveta sau, dupa caz, pentru backsplash-ul instalat in spatele chiuvetei. Blatul la comanda va fi mai scump decat blatul standard.
- Culoarea poate juca, de asemenea, un rol, deoarece unele nuante mai rare pot costa mai mult.
Exemple preturi blaturi bucatarie:
- Un Blat din lemn de Fag/ Stejar Masiv de 300 x 60 x 2.7 cm costa in jur de 400 lei.
- Un Blat din granit Prada Gold 303*65*3cm costa 1500 lei.
- Blat din MDF 150 x 75 cm costa in jur de 300 de lei.
- Blat Granit Negru Galaxy 150*65*2cm - 733 Lei
- Granit Verde Butterfly Lucios 150*60*3cm - 585 Lei.
De exemplu, blatul de bucatarie din granit din imaginea de mai jos a costat in total: 1492 lei. Placa de granit, de dimensiunile 200*60*2cm taiata si finisata la comanda a costat 992 lei, iar montajul 500 lei.
Trebuie sa iei in calcul si durata de viata a materialului. Daca dupa 5-10 ani, trebuie sa schimbi blatul iar - din cauza petelor, taieturilor, denivelarilor de la caldura si umiditate - si mai iei in calcul si costul meseriasului pentru indepartarea vechiului blat si montarea celui nou, vei ajunge la concluzia ca mai bine cumperi din prima un blat performant.
Vrei sa afli exact cat te poate costa blatul de bucatarie la comanda?
O metoda simpla si rapida de a afla pretul blatului tau de bucatarie este utilizarea calculatorul online dezvoltat de Vinca: http://www.calculator-marmura-vinca.ro/ Raspunzi la cateva intrebari si primesti via e-mail sau telefon costul total al proiectului tau cu piatra naturala. Fara batai de cap!
Cum se masoara blatul de bucatarie?
Primul pas consta in desenarea unei schite a mobilei de bucatarie sau a insulei de bucatarie unde urmeaza sa plasezi blaturile, pentru a oferi o imagine vizuala echipei de prelucrare. Nu uita sa desenezi chiuveta, cuptorul /plita electrica sau alte aparate electrocasnice care vor fi incorporate in blat.
Masoara latimea si lungimea fiecarei sectiuni a blatului in centimetri.
Daca vrei ca viitorul blat sa depaseasca putin marginea dulapului, indica acest lucru in desen.
O alta metoda ar fi sa realizezi o fotografie a locului unde urmeaza sa fie instalate noile blaturi si sa desenezi pe imagine (folosind un program de editare a imaginilor) lungimile, latimile fiecarei sectiuni. Poza o vei trimite contractorului, care va taia si finisa placile de granit in concordanta cu dimensiunile indicate.
Ce fel de profil vrei sa aiba marginile blatului care sunt in exterior? Profilul tesit are marginile ascutite, in timp ce profilul semi-baston si baston ar fi mai potrivite daca aveti copii mici, pentru a evita micile accidente.
Cum se monteaza blatul de bucatarie?
Atat timp cat masuratorile realizate au fost riguroase, montarea blatului pe mobila de bucatarie este o operatiune reltativ simpla. Pe spatele blatului se pune silicon pentru etansare.
In ghidul pdf "Cum sa economisesti 1200 lei la cumpararea blatului de bucatarie" iti aratam cat de simplu este sa masori si sa montezi blatul de bucatarie din granit, plus alte informatii utile. acceseaza ghidul nostru dand click aici.
Te interesează și alte produse din piatră naturală? La VINCA găsești: tocător granit, blaturi granit, blaturi marmură, blaturi travertin, tavă servire marmură, piatră decorativă, pietriș decorativ, cadouri piatră naturală, detergenți, mobilier și multe altele la cele mai bune prețuri.
Dacă ai nevoie de ajutor, noi suntem aici pentru tine. Oferim și montaj și transport, dar mai multe detalii vei găsi aici.
Pentru imagini cu lucrări de la clienții noștri, click aici.
Comandă online sau ne ne poți găsi la:
Depozit Vinca Marmura Granit Piatra Naturala Bacau: com. Nicolae Balcescu, E85, nr. 1248
Telefon contact: 0724 043 563
Depozit Vinca Marmura Granit Piatra Naturala Neamt: Roznov, str. Paltinului, nr. 883
Telefon contact: 0769 608 459
Blaturi Bucatarie Mood by Vinca Marmura Granit Bucuresti: Otopeni, Calea Bucurestilor, nr. 242
Telefon contact: 0769 608 459
Sau prin parteneri - vezi lista parteneri aici.
Vrei să ne urmărești activitatea? Ne găsești pe Facebook, Instagram, Pinterest dar și pe Telegram unde postăm săptămânal oferte limitate.