Marmura este o roca metamorfica si este compusa, in cea mai mare parte, din calcit – o forma cristalina a carbonatului de calciu (CaCO3). Ea se obtine prin metamorfoza calcarului.
Nuantele cele mai frecvente ale marmurei sunt alb, cenusiu, gri, negru si rosu. Cu exceptia unei parti a marmurei de culoare verde, din punct de vedere COMERCIAL, termenul de Marmura desemneaza orice calcar compact supus lustruirii, incluzand cea mai mare parte a a marmurei colorate.
Granitul este o roca magmatica formata prin iesirea la suprafata a magmei, care, in urma racirii treptate, se cristalizeaza, dand nastere unei structuri granulate. Compozitia granitului cuprinde materiale dure- feldspati, cuartite- care determina duritatea de ansamblu a rocii. Aceasta caracteristica il face ideal de folosit in locuri supuse unor acțiuni mecanice și chimice agresive. Granitul este foarte rezistent la zgarieturi, dar si la contactul cu substante acide.
Travertinul este o roca naturala ce face parte din familia calcarului. Ca si compozitie chimica, travertinul este alcatuit din carbonat de calciu. Cel mai frecvent este intalnit sub forma de sedimente in preajma izvoarelor. Porozitatea ridicata a acestui material il face sensibil la substante acide, la pete si chiar la actiunea de curatare, de aceea este recomandabil sa fie impermeabilizat in prealabil, pentru a-i mentine aspectul si frumusetea naturala.
Posibilitatile de utilizare a travertinului sunt multiple- in amenajarea cladirilor, atat la exterior, cat si la interior, in placari ale peretilor sau pardoselilor, dar si in lucrari de pavaj ale curtilor sau aleilor.
Ardezia este o roca metamorfica ce se formeaza sub presiunea scoartei terestre, la temperaturi inalte, intarindu-se și devenind un material foarte rezistent si durabil.
Granulatia si culorile ardeziei depind de locul din care a fost extrasa, dar și de compozitia chimica a solului in care aceasta a luat nastere. De altfel, ardezia se carcaterizeaza prin variatii de textura, culoare sau granulatie chiar si intre bucatile extrase din aceeasi cariera, conferind unicitate lucrarii ce va fi realizata din acest material. Paleta coloristica a ardeziei este una larga, insa predomina tonurile inchise. Nuantele ardeziei pornesc de la rosu, ocru, crem, verde, gri, pana la negru.
Caracteristic ardeziei este aspectul patinat, pamantiu, ceea ce o face ideala pentru realizarea unui design rustic, traditional.
Cu toate ca ardezia este o roca ce nu se pateaza si nu absoarbe umezeala, o impermeabilizare a sa este utila și indicata, pentru a-i pastra aspectul initial. Aceasta rezistenta in fata factorilor de eroziune o recomanda pentru folosirea in bucatarii.
Tipuri finisaj
Finisaj Antic:
Se refera la diferite procedee de uzura/deteriorare, care confera pietrei un aspect uzat, pentru un efect estetic deosebit. Metodele de uzura variaza in functie de tipul de piatra naturala dar si in functie de tara de provenienta.
Finisaj Periat:
Este o metoda de finisare care confera pietrei doar o usoara textura la suprafata si o margine fina. Efectul de periere precum si finisajul marginii create astfel pot diferi in functie de fiecare tip de piatra.
Finisaj Fiamat
Fiamarea este un procedeu de finisare prin care se confera materialului o textura puternica, gratie cristalelor din structura acesteia. Metoda presupune incalzirea suprafetei pietrei si apoi racirea sa brusca, fapt care genereaza desprinderea unor cristale din structura materialului. In urma acestui procedeu, folosit indeosebi in cazul granitului, se obtine o textura antiderapanta, ideala pentru a fi folosita in pavari la exterior. Pentru obtinerea unei texturi mai fine, dupa fiamare, se poate aplica si procedeul perierii.
Finisaj matuit
Este un finisaj neted, neslefuit al suprafetei pietrei. Marginile pot fi taiate drept sau oblic (tesit) in functie de aspectul pe care se doreste ca piatra sa-l aiba, clasic sau contemporan.
Aspect Slefuit
Presupune un finisaj lucios, stralucitor al suprafetei pietrei, cu marginile drepte sau taiate oblic(tesite).
Finisaj Despicat/ Cioplit
Presupune despicarea in mod natural a suprafetei pietrei, prin divizarea blocurilor de piatra de-a lungul laminarilor sale naturale. Se aplica in special pietrei de ardezie, sandstone, travertin.
Finisaj Antichizat
Este o metoda de invechire a pietrei, ce presupune rotunjirea marginilor sale, pentru un efect vizual deosebit, ce da impresia de antic. Pe anumite tipuri de pietre acest proces poate lasa suprafata usor texturata si mai deschisa la culoare.
Acest procedeu de antichizare se realizeaza prin tratarea suprafetei pietrei cu un acid care va da pietrei un aspect neregulat, invechit, dar, totodata,curat si antiderapant. Metoda aceasta de finisare se foloseste indeosebi in cazul marmurei si al travertinului.
Pentru mai multe detalii, ne găsiți la:
Depozit Vinca Marmura Granit Piatra Naturala BACAU: com. Nicolae Balcescu, Str. Alexandru Ioan Cuza, nr. 21
Telefon contact: 0724 043 563
Depozit Vinca Marmura Granit Piatra Naturala NEAMȚ: Roznov, str. Paltinului, nr. 883
Telefon contact: 0769 608 459
Blaturi Bucatarie Mood by Vinca Marmura Granit BUCUREȘTI: Otopeni, Calea Bucurestilor, nr. 242
Telefon contact: 0760 788 351
Vinca Marmura Granit Piatra Naturala IAȘI - prin parteneri
Telefon contact: 0769 608 459
Vinca Marmura Granit Piatra Naturala SUCEAVA - prin parteneri
Telefon contact: 0769 608 459
Vinca Marmura Granit Piatra Naturala BRASOV - prin parteneri
Telefon contact: 0769 608 459